3,80 млн

общ брой на активните потребители на социални мрежи в България

54%

активни потребители на социални мрежи в България като % от населението

3,50 млн

общ брой на активните потребители на социални мрежи в България през мобилно устройство

50%

активни потребители на социални мрежи в България през мобилно устройство като % от населението

3,80 милиона са активните потребители в социалните мрежи в България, 3,5 милиона от които ги достъпват и през мобилен телефон. Над 50% от населението може да бъде достигнато в социалните мрежи. Нека разгледаме и кои са най-популярните и най-развитите канали в страната.

3,7 млн

активни български потребители месечно във Facebook

1,2 млн

активни български потребители месечно в Instagram

177,5 хил

активни български потребители месечно в Twitter

730 хил

активни български потребители месечно в LinkedIn

465 хил

активни български потребители месечно в Snapchat

Благодарение на данни от Hootsuite виждаме и аудиторията на всяка една социална мрежа, разпределена по пол. Както виждаме, при Facebook, Instagram и LinkedIn половете са представени сравнително еднакво, в Twitter превес има мъжката аудитория, а Snapchat се радва на повече потребители от нежния пол. Както виждаме над 90% от потребителите на социални мрежи в България могат да бъдат достигнати във Facebook.   

Изключително интересни са данните, за действията на потребителите във Facebook, отново сегментирани по пол. Виждаме, че жените харесват средно повече страници, повече постове и коментират повече от мъжете. ОСвен това споделят повече постове и кликат по-често на реклами. 

Завършваме с профил на аудиторията в българските социални мрежи, като данните са комбинирани от Facebook, Instagram и Facebook Messenger. 

Заявете консултация

Движите дигиталния маркетинг на проект сами или с агенция и се чудите дали и как можете да подобрите представянето си в социалните мрежи или дали он-лайн магазинът ви има потенциал? Заявете безплатна консултация с нашия управител – Александра Русева, за да получите бърз одит на текущото състояние на дигиталните ви активи и персонализирани съвети за развитие на бранда в дигитална среда.